onsdag 12. mars 2008

Linn-Renate Olavsen

Innledning

Dette er en gruppeoppgave i pedagogikk som jeg besvarer individuelt. Tema for oppgaven er kroppslig kommunikasjon blant 0-3 åringer i barnehagen. Oppgaveteksten er som følger: ”Lag en innledning på ca 250 ord som tar utgangspunkt i følgende oppgavetekst: Merleau-Ponty hevder at de yngste barnas kommunikasjon og væremåte først og fremst er kroppslig. Begrunn og forklar denne påstanden.”

Oppbygningen av oppgaven er som følger: Først vil jeg beskrive kroppslig kommunikasjon med utgangspunkt i rammeplanen (2006) og temaheftet om de minste barna i barnehagen (Sandvik,2006). Rammeplan for barnehager (s.34) sier at både det nonverbale og verbale språket er grunnlegende for at barnet skal kunne lære seg et godt muntlig språk. Dermed er den nonverbale fasens fokus blitt fremhevet. Noe som dokumenteres i Løkkens forskning.

Deretter vil jeg definere Merleau-Pontys teori [1](Ytterhus 2002). Hans teori legger vekt på persepsjonens[2] betydning og bygger på fenomenologi[3]. Deretter vil jeg vise hvordan hans påstand kan knyttes til pensum med Gunnvor Løkkens nyere forskning om toddlerkultur (Løkken 1996). Deretter vil jeg trekke frem et konkret eksempel med en praksisfortelling fra praksisbarnehagen min, og drøfte et eventuelt dilemma en som førskolelærer kan komme utfor. Oppgaven ender i en konklusjon som svarer på oppgaveteksten.




[1]Den franske ”ekspressive kropps” filosof Maurice Merleau-Ponty lanserte i 1945, kroppens filosofi som persepsjonens fenomenologi. ”Mennesket er i kroppen, og kropp og situasjon er gjensidig avhengige av hverandre” (Merleau-Ponty i Ytterhus 2002, s.93).

[2] Persepsjon: den psykiske prosess der et individ, via et eller flere av sine sanseorganer mottar, tolker og bearbeider informasjon om individet selv og dets omgivelser (Pedagogisk ordbok, s.189).

[3] Fenomenologi: hvordan individet selv opplever virkeligheten, altså et subjektivt syn på virkeligheten. Man handler i forhold til hvordan miljøet oppleves, ikke hvordan det er (Pedagogisk ordbok, s.68).

Ingen kommentarer: